Hereford
- A klasszikus brit húsmarhafajták kialakulása
- A hereford fajta kialakulásának története
- A hereford magyarországi tenyésztése
- A hereford fajta jellemzői
- Miért a hereford?
- Hazai trendek
- Tisztavérű tenyésztés vagy árutermelés
A klasszikus brit húsmarhafajták kialakulása
Az ipari forradalom előtt mind az állattartásban, mind a feldolgozásban kezdetleges technológiákat alkalmaztak. A városok népessége az ipari forradalom beköszönte után robbanásszerűen megnőtt, a húskészítmények zöme is frissen vagy a legegyszerűbb tartósítási eljárásokkal (pl.: szárítás, füstölés, sózás) került a piacra.
Az ipari forradalom által generált változások a társadalomban, és a gazdaságban egyaránt jelentősek voltak. Újfajta munkaerő igény jelentkezett, mely nagy tömegeket szippantott a vidék irányából a nagyvárosok felé, ahol az emberek az élelmiszer szükségleteiket termelés helyett vásárlással elégítették ki. A feldolgozó ipar fejlődése, az új tartósítási eljárások létrejötte a konzervipar kialakulásához és fejlődéséhez is hozzájárult.
A vasúthálózat és a gőzhajók biztosították az élelmiszer nagyobb távolságba történő elszállítását.
Ezzel párhuzamosan megindult az állattenyésztés hihetetlenül nagy fejlődése is. A haszonállat fajok rengeteg új fajtával gyarapodtak. A brit fajták esetében ez köszönhető annak is, hogy a birodalom fenntartásához és terjeszkedéséhez nagyszámú és jó minőségű lóállományra volt szükség, melynek gyarapításához a tenyésztési eljárásokban járatos emberekre volt szükség a hadseregben, akik szolgálatuk végeztével a megszerzett tudásanyagot az anyabirodalomba visszatérve szinte valamennyi haszonállatfaj esetén hasznosítani tudták.
A marhatartásban is komoly változások mentek végbe. A magasabb szintű termeléshez a korábbi primitív fajták nem voltak alkalmasak, ezért új fajták kitenyésztése indult meg, amelyekkel lehetségessé vált a megnövekedett marhahús iránti igény kielégítése.
A hereford fajta kialakulásának története
Az ipari forradalom következtében fellépő élelmiszeripari keresletnövekedés hatására a Nyugat-angliai Herefordshire megyében élő Benjamin Tomkins apjától örökölt 840 hektáros gazdaságában kezdte el a fajta kialakítását 1742-ben, Silver nevű vonalalapító tehenével.
Célja az volt, hogy hatékonyan és nyereségesen hasznosítsa a rendelkezésre álló gyepet a fajtával és ezzel minőségi marhahúst állítson elő. Ebben az időben még nem létezett ezen igényeknek megfelelő húsmarha. A hatékony termelést szem előtt tartva nemesítették tovább a fajta azon kiváló tulajdonságait, melyek a mai napig a világ legnépszerűbb húsmarha fajtájává teszik. Tomkins az általa kialakított fajtával szemben elsősorban az alábbi elvárásokat támasztotta:
- Gazdaságos takarmányozás
- Természetes adottság a növekedésre és a súlygyarapodásra, legelőre és szántóföldi takarmányra alapozott tartás
- Legelőkészség
- Keménység
- Korai tenyésztésbe vétel
- Jó szaporasági tulajdonságok
Számos, a tenyésztés úttörőjének számító angliai gazda követni kezdte Tomkins törekvéseit és létrehozták a világszerte ismert és kedvelt Herefordshire-i marhát, a herefordot. Ezen fajtát a világ bármely országába exportálni tudták, ahol megfelelő gyepterület állt rendelkezésre a húsmarha tartáshoz és marhahús termeléshez.
Az 1700-as években és az 1800-as évek elején Angliában a herefordok sokkal nagyobb testűek voltak, mint ma. Egy kifejlett állat tömege elérte az 1100 – 1200 kg-ot. A Cotmore nevű show győztes bika 1893-ban a mérlegeléskor 1456 kg volt. A fajta tenyésztését szem előtt tartva a hatékony minőségi marhahús előállítás, a típus és a testméret fokozatosan alakult át.
„A Hereford bull” 1849. (Egy Hereford bika) készült: William Henry Davis, Edward H. Hacker rézkarca után. Forrás:https://commons.wikimedia.org/wiki/
„Cotmore” 1839. Forrás: www.msu.edu
„Herefordshire bull” 1801. (Herefordshire bika) Forrás: www.msu.edu
„Silver” tehén. 1742. A hereford fajta anyja. Eredeti alkotó: ismeretlen, digitális alkotója: Harlan Ritchie, forrás: www.msu.edu
Angliában 1846-ban adták ki az első törzskönyvet.
1817-ben Henry Clay exportálta először az első herefordokat Angliából Kentuckyba, két tehenet és egy bikát. Az első, tenyészetnek tekinthető állományt 1840-ben William H. Sotham és Erastus Corning importálta. 1876-ban a philadelphiai Cennial kiállításon T. L. Miller hereford állománya elnyerte az első díjat. A polgárháború vége és az ipari forradalom Amerikában is hozzájárult a fajta térhódításához.
Jelenleg a világ legelterjedtebb, legnagyobb létszámban tartott húsmarhája. Napjainkban több, mint 60 országban 250 millió hereford vérségű anyatehén található. A törzskönyvezett állomány 50 millió körüli. A fajta népszerűségét jelzi, hogy létszáma meghaladja az összes húsmarha fajta együttes létszámát.
A homozigóta szarvatlan hereford fajta (polled) kialakulása az 1900-as évekre tehető és Warren Gammon Iowa-i tenyésztő nevéhez kötődik.
A II. világháborút követően az 1950-es évekre kialakult kompakt, kicsi húsmarhákat a hús- és csomagolóipar, valamint a fogyasztók megváltozott étkezési igényei is kényszerítették a kevésbé faggyús típusok kialakítását. A fajta korszerűsítése következtében gazdaságossá vált hereford továbbra is megőrizte vezető szerepét a világ húsmarha tenyésztő régióiban. Szem előtt kellett tartani, hogy a testméretek növelése ne menjen a szaporasági tulajdonságok rovására.
A hereford magyarországi tenyésztése
A hereford húsmarha Magyarországra 1970-ben angliai importból került be.
Ezt követte 4000 kitűnő genetikai képességű tenyészállat importja az USA-ból és Kanadából.
Jelenleg a világ élvonalába tartozó tenyészbikáktól, anyatehenektől folyamatos az embrió- és szaporító anyag import. A hazai állományok 90%-a homozigóta szarvatlan.
A fajta világszervezete a World Hereford Council, amely igyekszik átfogni és egységesíteni a fajta tenyésztését, nemesítését.
Magyarország 1992 óta teljes jogú tagja a WHC-nek.
Meghatározó vonalak
1980-AS ÉVEKBEN | AZ 1990-ES ÉVEKBEN | A 2000-ES ÉVEKBEN | NAPJAINKBAN |
---|---|---|---|
LVR ASTRONAUT | BEAU BANNER | WTK 38D NOBLE | BARWISE 1 WELLINGTON |
TONE HEIR | GENEPOOL | WTK RP 106E GREAT WEST | DOREPOLL 1 10H HEADLINER |
CIRCLE T DOMESTIC ANXIETY | RIDGE ANXIETY MISCH | ELM-LODGE JALAPENO 6J | BANNER DANDY |
D BEAU INTENSE | MGM RENEGADE VICTOR | TEE-JAY 2F HABANERO ET | GLASLOUGH ESQUIRE |
STD BRITISHER | HHH SCOTCH PZAZZ | REMITALL HERITAGE | DENDOR 1 DAI |
BRHIL ELECTRA | MS CHOICE VICTOR | REMITALL BOOMER | FREE TOWN BARON |
F BAR SPIDEL | REMITALL SUPREME | WIRRUNA DAFFY | |
BLAZER | RIDGE | ||
KNIGHTWICK 3 GOLDSMITH | |||
WINSON 1 ENORMOUS | |||
RIVER BRIDGE | |||
MS VICTOR | |||
AQUA HOLLOW PETE | |||
REMITALL | |||
GMP 1 KOJAC | |||
CEFNGOF1 NOBEL | |||
L1 DOMINO | |||
SPARK |
A hereford fajta jellemzői
Az elterjedtségét, népszerűségét számos előnyös tulajdonságának köszönheti, melyek a következők:
- jó húsformák és gyors növekedési képesség;
- kiváló takarmányértékesítő képesség;
- viszonylag korán érő, könnyen ellő, jó szaporaságú, jó borjúnevelő képességű, melyet kedvezőtlen tartási körülmények között is realizál;
- az utódok színben és egyéb küllemi tulajdonságokban is egyöntetűek, keresztezésben jó színjelző fajta;
- kiváló legelőkészségű, gyenge táplálóértékű legelőket is jól hasznosít;
- az egyik legjobb kondíciótartó képességű marha, amely elsősorban a faggyúdepóinak köszönhetően, a jó szaporaságának egyik alapját is képezi;
- a klímával, valamint az éghajlattal szembeni tűrőképessége nagyfokú, amelyet jellemez az elterjedtsége (a kanadai hóhatártól a mérsékelt, szubtrópusi éghajlati övön át a chilei Fokföld hóhatárig terjed), alkalmazkodóképesség;
- hosszú életteljesítmény;
- rendkívül jó vérmérsékletű, könnyen kezelhető;
- néhány esetben nem elegendő a tejtermelése a borjú növekedési erélyének kihasználásában;
- 500 - 550 kg fölé hizlalva faggyúsodik;
- kiváló minőségű húst termel;
- az üszők kétéves korban leelletve az ellésnél csupán 5 – 10%-ban igényelnek segítséget;
- a pigment nélküli (fehér) fej miatt fogékonyabb a szaru- és kötőhártya-gyulladásra, a legújabb szelekciónak köszönhetően számos vonalnál megjelenik a szem körüli bordó pigmentfolt.
Az elmondottakat összefoglalva a fajta elsősorban az anyai tulajdonságok terén kiemelkedő, árutermelő állományban az anyai vonal kialakításában meghatározó szerepe van a világ marhahústermelésében.
A fajtát jellemző élősúly és testnagyság
MEGNEVEZÉS | TEHÉN | BIKA |
---|---|---|
Kifejlett kori élőtömeg | 500 - 600 kg | 800 - 1200 kg |
Marmagasság | 130 -135 cm | 135 - 145 cm |
Övméret | 193 cm | 216 cm |
Mellkas mélység | 94 cm | 104 cm |
Miért a hereford?
- Azonosíthatóság, megjelenés:
Konszolidált fajta, színe fedett vörös, illetve mélyvörös (bordó), kevés, de szabályos fehér folttal (marfolt, fej, farokbojt, lábvégek). A szőr gyakran göndör. A fajta eredetileg szarvalt, de ma már az állomány több, mint 60%-a homozigóta szarvtalan. Hazánkban közel 90%-ban homozigóta szarvtalan az állomány. Utódai homogének, keresztezési partnerként színjelző minden utódnál megjelenik a fehér fej.
- Takarmányhasznosítás:
Kiváló takarmányértékesítő képesség jellemzi, alkalmas a legelőbázisú, gyepre alapozott vagy gyepre és szántóföldi tömegtakarmányokra alapozott tartásra, amely a takarmányok legolcsóbb forrása – költséghatékonyság. Legelőkészsége kiváló, a gyenge legelőket is jól hasznosítja.
- Tanulékonyság, temperamentum:
Az egyik legjobb temperamentumú szarvasmarha, nyugodt vérmérsékletű, könnyen kezelhető – munkaerő hatékonyság, kevesebb stressz az értékesítés során, marhahús minősége nem romlik.
- Alkalmazkodóképesség:
Nagy fenotípusos variancia jellemzi, képes alkalmazkodni minden típusú termelési rendszerhez és környezeti feltételhez. A klímával, éghajlattal szemben nagyfokú a tűrőképessége. Az egész világon elterjedt tisztavérben és keresztezési partnerként egyaránt. Kiváló kondíciótartó.
- Könnyű ellés:
Alacsony borjú születési súly és könnyű ellés mellett korán érő (két éves korra leellik), jó borjúnevelő típus.
- Termékenység:
Jók a szaporasági tulajdonságai, jó borjúnevelő - kedvezőtlen tartási körülmények között és más fajtákhoz viszonyítva is.
A borjúválasztás 90% feletti nemzetközi átlagban – jövedelmezőség.
- Könnyű kezelhetőség:
A fajta az elterjedtségét könnyű kezelhetőségének is köszönheti.
- Húsminőség:
Gyepre alapozott tartás mellett is márványozott hús, prémium húsminőség. A márványozottságot az intermuszkuláris faggyú adja, amely a hús meghatározója, az ízletességét, könnyű konyhai felhasználását és fogyasztását tekintve is.
Világszerte több, mint 250 húsmarha fajta létezik, Magyarországon 20 körüli húsmarha fajta található, de ebből 6 – 8 a hazai húsmarhatartásban és marhahús előállításban meghatározó.
A tartási rendszerhez illeszkedő faja - vagy azok keresztezése - valamint egy meghatározott tenyésztési program választása alapvetően meghatározza a hatékonyságot és a jövedelmezőséget.
A fajták értékmérő tulajdonságait 3 fő csoportba soroljuk:
- reprodukciós, szaporasággal,
- produkciós, növekedéssel,
- produktum, vágóértékkel összefüggő tulajdonságok,
amelyeknek egymáshoz viszonyított gazdasági értéke: 10 : 2 : 1.
A hústermelést tekintve minden feltételnek eleget tevő húsmarhafajta nincsen, a különböző fajtáknak az árutermelést szolgáló tenyésztési programban más-más szerepük van.
A jövedelmezőség szempontjából meghatározó, hogy a tartási rendszerhez megfelelő, illeszkedő fajtát válasszunk.
Fajtaválasztásnál fontos tényezők a hatékonyság és jövedelmezőség szempontjából:
- értékmérő tulajdonságok: reprodukciós : produkciós : produktum
- tartási körülmények
- takarmányigény, termelési költség
- kifejlett tehén mérete, energiaszükséglete (71% létfenntartás, 24% növekedés, termelés)
- alkalmazkodóképesség
- épületigény.
A fajták felhasználhatósága szempontjából rendkívül fontos az ökológiai szemlélet érvényesítése a húsmarhatartásban. A természeti tényezők és a mezőgazdasági termelés közti szoros összefüggés régóta ismert, ennek eredményeképpen bizonyos régiókhoz meghatározott mezőgazdasági struktúrák kapcsolhatók. Amennyiben a húsmarhatartásban is ezt az elvet követjük, vagyis az ágazatot a másként nem hasznosítható gyepterületre alapozzuk, akkor hosszabb távon ökonómiai szempontból is kedvező eredményt érhetünk el.
A húsmarhatartás alapvetően legelőhöz kötött. A gyepterületek és a szántóföldi melléktermékek legeltetésére alapozott húsmarhatartás kevés ráfordítással folytatható. Minél hosszabb a legeltetési időszak, minél rövidebb a betakarított takarmányokra hagyatkozó etetési idény, annál nagyobb a valószínűsége, hogy húsmarhatartásunk jövedelmező lesz.
Az ökológiai szemlélet érvényesülése nem képzelhető el a tartási rendszerhez illeszkedő, megfelelő fajta kiválasztása nélkül.
A legelő- és melléktermékbázison extrém tartási körülmények között csak olyan fajták nyújthatnak megfelelő teljesítményt, amelyek kitűnő alkalmazkodóképességűek, átlagos hozamú nyári legelőn elegendő tejet termelnek ahhoz, hogy az anyatehén testsúlyának 40 – 50 %-át kitevő átlagsúlyú borjút választhassunk el tőlük.
Hereford és Angus tehenek különböző apai fajtákkal való keresztezésének összehasonlítása az ellés körülményeire.
APAI FAJTA | SZÜLETÉSI SÚLY VÁLTOZÁS (KG) | NEHÉZ ELLÉSEK ARÁNYA (%) |
---|---|---|
Hereford és angus | - 2,2 | - 5,7 |
Simenthal | + 2,43 | + 6,3 |
Limousin | + 1,02 | + 0,8 |
Charolais | + 3,2 | + 9,8 |
(Forrás: Gregory, Cundiff és Koch, 1982)
Hazai trendek
Tehénállomány létszám
Hereford záró tehénállomány létszám összesen (1996 - 2014) - táblázatHereford záró tehénállomány létszám összesen (1996 - 2014) - diagram
Reprodukciós mutatók
Hereford reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - táblázatHereford reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Induló tehénlétszámra jutó borjúszaporulat átlagban (%) - diagramHereford reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Két ellés között eltelt napok száma átlagban (nap) - diagramHereford reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Elsőborjas tehenek kora elléskor átlagban (hó) - diagram
Termelési mutatók
Hereford termelési mutatók (1996 - 2014) - táblázatHereford termelési mutatók - Növendék üszőborjak 205 életnapra korrigált átlagos választási súlya (1996 - 2014) - diagramHereford termelési mutatók - Növendék bikaborjak 205 életnapra korrigált átlagos választási súlya (1996 - 2014) - diagramHereford termelési mutatók - Növendék üsző-, bikaborjak 205 életnapra korrig. átl. választási súlya (1996 - 2014) - diagram
Növendék tenyészbikák STV eredményei
Hereford növendék tenyészbikák STV eredeményei (1996 - 2014) - táblázatHereford növendék tenyészbikák STV eredményei - Hereford élősúlyok (1996 - 2014) - diagramHereford növendék tenyészbikák STV eredményei (1996 - 2014) - diagramHereford növendék tenyészbikák STV eredményei - Napi súlygyarapodás (1996 - 2014) - diagram
Származási lap kiállítás
Hereford származási lap kiállítás (1990-2014) - táblázat
Hereford származási lap kiállítás (1990 - 2014) - diagram
Tisztavérű tenyésztés vagy árutermelés
Gyakori kérdés új tenyésztőknél, hogy milyen fajtát válasszanak, és fajtatiszta tenyésztést folytassanak vagy árutermelést. A fajtatiszta tenyésztés több időt vesz igénybe, megnövekedett adminisztrációt és magas kezdeti befektetést igényel a tenyészállatok megvásárlása kapcsán, ami magasabb kockázattal jár az árutermelő állományokkal szemben.
A döntést alapvetően a jövedelmezőség befolyásolja. A fajtatiszta húsmarháknál magasabb az egy tehénre jutó hozam, ami magasabb költségekkel, kockázattal és több odafigyeléssel jár együtt.
Az árutermelő állományoknál a szelekció gyorsabb a termelés növelése költséghatékonyabb.
Az árutermelés éves költségeit alapvetően meghatározza a választott borjú %-a, a választási súlya, a piaci ár és egy tehén éves tartási költsége.
ÉVES TARTÁSI KÖLTSÉG | = | VÁLASZTÁSI SÚLY | TEHÉN LÉTSZÁMRA JUTÓ VÁLASZTOTT BORJÚ | PIACI ÁR | |
---|---|---|---|---|---|
LEGELŐTERÜLET | KIEGÉSZÍTŐ ABRAK (VÁSÁROLT VAGY SAJÁT) | NÖVEKEDÉSI ÜTEM, SÚLYGYARAPODÁS | SZELEKCIÓ | SZEZONALITÁS | |
TAKARMÁNY | ÉRTÉKCSÖKKENTÉS | TEJTERMELÉS | TERMÉKENYÍTŐ BIKA SZAPORASÁGA | KERESLET | |
ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY | ÁLLOMÁNY VÁSÁRLÁS | KÖRNYEZET | ELLÉS TULAJDONSÁGOK (KÖNNYŰ ELLÉS) | MENEDZSMENT MARKETING | |
ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY |
A fenti tényezőknél - legfőképpen a választási súlyt és a %-ot - meghatározza a fajta kiválasztása.
A nagyobb testméret szaporasági tulajdonságok romlását okozza és a magasabb tejhozam, alacsonyabb újravemhesülési %-kal jár. A borjak növekedési potenciálja csak megfelelő tejtermelés mellett érhető el, amelyhez a takarmány mennyisége és megfelelő minősége elengedhetetlen.
Az alábbi megállapításokat célszerű figyelembe venni:
- gyorsabb növekedés = nagyobb születési súly
- nagyobb születési súly = növekvő ellési nehézségek
- magasabb tejhozam, nagyobb ráma = magasabb takarmányköltségek, romló szaporasági tulajdonságok
Ha egyedi piaci igényekhez speciális fajtát választunk, amely néhány tulajdonságra van súlyozva azzal a kockázattal is számoljunk, hogy a magasabb költségeket a piac a nem megfelelő minőség esetében alacsonyabb árral reagálja le.
Ha a keresztezés mellett döntünk, fontos a megfelelő anyai és terminál, befejező fajták választása, melyet alapjában véve a piac igényei alakítanak.
Bármelyik fajta tartási módja mellett is döntünk, a húsmarhatartás szeretete, a technológia betartása elengedhetetlen a megtérüléshez és a profit előállításhoz.