Aberdeen angus
- Klasszikus brit húsmarhafajták kialakulása
- Az angus fajta kialakulásának története
- Az angus fajta magyarországi tenyésztése
- Az angus fajta jellemzői
- Miért az angus?
- Hazai trendek
- Tisztavérű tenyésztés vagy árutermelés
Klasszikus brit húsmarhafajták kialakulása
Az ipari forradalom előtt mind az állattartásban, mind a feldolgozásban kezdetleges technológiákat alkalmaztak. A városok népessége az ipari forradalom beköszönte után robbanásszerűen megnőtt, a húskészítmények zöme is frissen vagy a legegyszerűbb tartósítási eljárásokkal (pl.: szárítás, füstölés, sózás) került a piacra.
Az ipari forradalom által generált változások a társadalomban, és a gazdaságban egyaránt jelentősek voltak. Újfajta munkaerő igény jelentkezett, mely nagy tömegeket szippantott a vidék irányából a nagyvárosok felé, ahol az emberek az élelmiszer szükségleteiket termelés helyett vásárlással elégítették ki. A feldolgozó ipar fejlődése, az új tartósítási eljárások létrejötte a konzervipar kialakulásához és fejlődéséhez is hozzájárult.
A vasúthálózat és a gőzhajók biztosították az élelmiszer nagyobb távolságba történő elszállítását.
Ezzel párhuzamosan megindult az állattenyésztés hihetetlenül nagy fejlődése is. A haszonállat fajok rengeteg új fajtával gyarapodtak. A brit fajták esetében ez köszönhető annak is, hogy a birodalom fenntartásához és terjeszkedéséhez nagyszámú és jó minőségű lóállományra volt szükség, melynek gyarapításához a tenyésztési eljárásokban járatos emberekre volt szükség a hadseregben, akik szolgálatuk végeztével a megszerzett tudásanyagot az anyabirodalomba visszatérve szinte valamennyi haszonállatfaj esetén hasznosítani tudták.
A marhatartásban is komoly változások mentek végbe. A magasabb szintű termeléshez a korábbi primitív fajták nem voltak alkalmasak, ezért új fajták kitenyésztése indult meg, amelyekkel lehetségessé vált a megnövekedett marhahús iránti igény kielégítése.
Az angus fajta kialakulásának története
A brit húsmarha fajták közül a hereford után a legnépszerűbb, széleskörben használt fajta. Az angus szarvasmarha a Skócia területén található Aberdeen és Angus (korábban Forfarshire) megyéből származik. Nevét az eredeti földrajzi elhelyezkedéséről kapta. Feljegyzések szerint a fajta ősei már a XII. században, mások szerint a XV. században jelentek meg, akkor még csak helyi jelentőséggel bírtak.
A kezdetek kezdetén is genetikailag szarvatlan volt, számos színváltozata létezett. Ekkor a galloway fajtával még nem váltak külön.
Aberdeen-ben (Banff, Kincardine, és Angus) Skócia észak-keleti részén található a tengerparttal körülvett hegyes, dombos, mérsékelt éghajlatú terület, ahol jelentős mennyiségű a csapadék és rendkívül üde gyepterületek találhatók. Angus az egyik legtermékenyebb mezőgazdasági terület Skóciában.
A fajta alapítójának három embert tekintenek: Hugh Watson (Angusból), William McCombie (Aberdeen shire-ből), George MacPherson-Grant (Banffshire-ből).
Watson apja kiválasztotta a hat legjobb és legfeketébb tehenét és termékenyítette Bannantyne Sandy nevű bikájával. Később megvásárolt egy Tarinty Jock nevű bikát. A beltenyészet elkerülése érdekében a President 3 vonalat is használta termékenyítő bikaként a későbbiekben.
A törzskönyvben az I-es számú tehén az Old Grannie 125, amelynek halálát 36 évesen, 1859-ben egy viharban kidőlt fa okozta. Élete során 29 borjút adott, számos kitüntetést és díjat nyert. 1858-ban 34 évesen elnyerte a Highland Show Aberdeen nagydíjat hosszú élettartama és rekordnak számító szaporasági tulajdonságai miatt.
Old Grannie 125 (forrás: www.resurgamangus.com)
A törzsalapító bika Grey-Breasted Jock 113. Az utódjuk: Old Jock 126, amely Watson fia, William szerint a legjobb bika volt az addigi egyedek között.
Minden tisztavérű angus származása visszavezethető ehhez a két törzsalapító egyedhez.
Grey-Breasted Jock 113 (Forrás: www.resurgamangus.com)
Old Jock 126 (Forrás: www.resurgamangus.com)
William McCombie minden termékenyítést feljegyzett a Cattle & Cattle Breeders nevű könyvébe, melyben felvetette azt is, hogy a beltenyészetnek vannak előnyei, de sokkal több a hátránya. Összeállított állományokat, törzseket, amelyekkel célpárosítást folytatott.
Egy másik híres állomány a Ballindalloch állomány, amelyet sir George Macpherson-Grant hozott létre, ez az állomány is nagyon fontos része az angus családfának. Az angol királynő fővédnöke volt a fajtának és saját gulyával rendelkezett Cathness partjánál, Skóciában.
A törzskönyvet 1862-ben alapították, 1879-ben sir George Macpherson-Grant létrehozta a Szarvatlan Szarvasmarhák Egyesületét, amely a mai Aberdeen Angus Egyesület elődje, és ő használta először az Aberdeen Angus nevet a fajtára.
Az angus fajta magyarországi tenyésztése
Hazánkban először a 1960-as években Horn Artúr és munkatársai tanulmányozták a gyakorlatban a fajta fekete színváltozatát, majd a 70-es évek elején importáltak a fajta vörös színváltozatából az akkori abonyi TSZ-be, amely a 70-es évek végére felszámolásra került.
A fajta újbóli meghonosítása a vörös színváltozattal a 80-as évek elejére tehető, a KSZKV a szécsényi Rákóczi TSZ részére több száz adag red angus spermát importált Amerikából. Elkezdődött egy állomány kialakítása fajtaátalakító keresztezéssel, amely állomány aztán az adonyi Március 21 TSZ-be került.
A 80-as évek közepén a Szövetkezet egy 60 egyedes fekete angus állományt importált Nagy-Britanniából. Ezt számos embrió és szaporítóanyag import követte Amerikából, Kanadából, Németországból, Ausztriából, Ausztráliából.
Napjainkban már Közép-Európa legjelentősebb állományai is megtalálhatók a fajta mindkét színváltozatából Magyarországon.
A brit fajták közül a hereford után a leginkább elterjedt és népszerű fajta a világon.
Európai Angus Fórum néven létezik szervezete, melynek Magyarország 2003 óta tagja.
Meghatározó vonalak
A 80-AS ÉVEK MEGHATÁROZÓ VONALAI | A 90-ES ÉVEK MEGHATÁROZÓ VONALAI | A 2000-ES ÉVEK MEGHATÁROZÓ VONALAI | NAPJAINK MEGHATÁROZÓ VONALAI |
---|---|---|---|
WILBAR SUPREME | RED BRYLOR SAWYER | SAV YOUNG JOCK | GLENNO |
PERRYVILLE EFFECTIVE | RED OH SAWYER | FGAF HOLLYWOOD | WEDDERLIE EBSERVANT D750 |
JORROCKS ERIC OF EASTFIELD | RED OH ICE | BAR 5 AN MORE DIRECTION | ARDROSSAN ADMIRAL |
RIVER BEND MONITOR | RED SSS BOOMER | HI DIAMOND GREENSTORE | |
NIGHTINGALE PACEMAKER | RED ROCK CREEK TRECK | DMM TRACTION | |
WILM O POWERHOUSE | RED SSS HIGH POWER | GLACIER MARIAH | |
BANNER ESTON | RED SSS BAR NONE | LCHMN SHARPSHOOTER 1369H | |
DANUBE ELEK | TRAVELER | RED BAR 5 AR DYNAMITE | |
KYARTAN OF THE MOSS | CONVERGENCE | ROCKn D AMBUSH | |
NIGHTINGALE EVENTUALLY | RED BASIN SENSATION | RED U2 INFINITE 408P | |
HOFF POWER POUNDER | RED WILD ROSE ROBINHOOD | PARINGA IRON ORE | |
BC HOBO | RED TEN-RONRANCHER | FISHER RED BRUNO | |
LEACHMAN CHIEF | RED BUF CRK DYNAMIC S | THE MANIA RED LABEL | |
BASIN EZ | RED GEI S PRIME RIB | OAKCHURCH DICTATOR | |
CREEK SIDE COPPER | GT MAINLAND | ||
POWER POUNDER | NETHERTON MR RADER | ||
KJM SOMETHIN SPECIAL | NETHERON MR BRAZILIAN |
Az angus fajta jellemzői
- Előnyei:
A fajta kiemelkedő értéke kitűnő reprodukciós tulajdonságaiban rejlik. A húshasznú fajták közül a legkönnyebben ellő fajta, alacsony borjúsúlyokat örökít, ezzel együtt a borjú formája és testtömeggyarapodása is kedvező (keskeny a válla) a könnyű ellés szempontjából. Tejtermelése jó, általában elegendő a borjú növekedési erélyének kihasználásához. - Hátránya:
Intenzív hizlalásnál súlygyarapodásban esetenként megverheti még a terminál fajtákat is, de 500 kg felett hizlalva erősen faggyúsodik.
Tisztavérben tenyésztve speciális márványozott steak minőséget lehet vele előállítani. Összehasonlítva a hereforddal, a takarmányozást és környezetet figyelembe véve, kissé igényesebb annál. Fő alkalmazási területe az anyai vonal kialakításában van árutermelő tenyészetek számára. - Küllemi jellemzői:
Egységes fedett fekete vagy vörös szín, foltok nem megengedettek. Nemes, finom fej, izmos nyak, egyenes, izmolt hát, a far széles, izmolt, a mellkas mély, a has hengeres, lábállás szabályos, szügy izmolt, csontozat finom.
A világ angus állományát tekintve kb. 75% a fekete változat, és csak 25% a red vagy vörös változat. Ez azt is jelenti, hogy a feketének sokkal nagyobb a szelekciós bázisa. A két változat közt tulajdonságaikat tekintve nincs lényeges különbség.
Magyarországon az állomány kb. 50-50%-ban fekete, illetve vörös, aminek oka elsősorban az élőállat vevők színformalizmusában keresendő, ez azonban nem genetikai és fenotípusos különbség, hanem átmeneti piaci szempont.
A fajtára jellemző méretek
MEGNEVEZÉS | TEHÉN | BIKA |
---|---|---|
Kifejlett kori élőtömeg | 400 – 600 kg | 700 – 1000 kg |
Csípőmagasság | 125 – 130 cm | 130 – 140 cm |
Övméret | 190 – 200 cm | 220 – 240 cm |
Mellkas mélység | 95 – 105 cm | 105 – 110 cm |
Miért az angus?
- Hatékonyság:
a húsmarhatartás alapvetően legelőhöz kötött, ahol a gyepterületek és a szántóföldi melléktermékek legeltetésére alapozott, ebben az esetben az kevés ráfordítással folytatható. Az aberdeen angus generációk óta így tartott, tenyésztett húsmarha, mely ideális ezekre a körülményekre, biztosítva a nyereséges és fenntartható jövőt a tenyésztők számára, homogén, jó minőségű húst a feldolgozók, és ízletes húst a fogyasztók számára. - Könnyű kezelhetőség:
nyugodt természet, engedelmes temperamentum, ezek a könnyű elléssel párosulva biztosítják a könnyű kezelhetőséget, tartást. - Hozam javító:
nagyobb borjú -> nehéz ellés -> csökkent tejhozam - Kiváló keresztezési partner:
könnyű ellés, kitűnő anyatehén - Fogyasztói kereslet a XXI. században a jó minőségű marhahús tulajdonságai:
puha, zamatos, szaftos, tápláló és márványozott. Ezekben a tulajdonságokban az aberdeen angus húsmarha fajta húsa a legjobb a világon. Kiváló minőségű, jó húskihozatalú. - Sokoldalú:
hatékony takarmányhasznosító, minőségi hús, cash-flow, piaci javító.
Világszerte több, mint 250 húsmarha fajta létezik, Magyarországon 20 körüli húsmarha fajta található, de ebből 6 – 8 a hazai húsmarhatartásban és marhahús előállításban meghatározó.
A tartási rendszerhez illeszkedő faja - vagy azok keresztezése - valamint egy meghatározott tenyésztési program választása alapvetően meghatározza a hatékonyságot és a jövedelmezőséget.
A fajták értékmérő tulajdonságait 3 fő csoportba soroljuk:
- reprodukciós, szaporasággal,
- produkciós, növekedéssel,
- produktum, vágóértékkel összefüggű tulajdonságok,
amelyeknek egymáshoz viszonyított gazdasági értéke 10 : 2 : 1.
A hústermelést tekintve minden feltételnek eleget tevő húsmarhafajta nincsen, a különböző fajtáknak az árutermelést szolgáló tenyésztési programban más-más szerepük van.
A jövedelmezőség szempontjából meghatározó, hogy a tartási rendszerhez megfelelő, jól illeszkedő fajtát válasszunk.
Fajtaválasztásnál fontos tényezők a hatékonyság és jövedelmezőség szempontjából:
- értékmérő tulajdonságok: reprodukciós : produkciós : produktum
- tartási körülmények
- takarmányigény, termelési költség
- kifejlett tehén mérete, energiaszükséglete (71% létfenntartás, 24% növekedés, termelés)
- alkalmazkodóképesség
- épületigény.
A fajták felhasználhatósága szempontjából rendkívül fontos az ökológiai szemlélet érvényesítése a húsmarhatartásban. A természeti tényezők és a mezőgazdasági termelés közti szoros összefüggés régóta ismert, ennek eredményeképpen bizonyos régiókhoz meghatározott mezőgazdasági struktúrák kapcsolhatók. Amennyiben a húsmarhatartásban is ezt az elvet követjük, vagyis az ágazatot a másként nem hasznosítható gyepterületre alapozzuk, akkor hosszabb távon ökonómiai szempontból is kedvező eredményt érhetünk el.
A húsmarhatartás alapvetően legelőhöz kötött. A gyepterületek és a szántóföldi melléktermékek legeltetésére alapozott húsmarhatartás kevés ráfordítással folytatható. Minél hosszabb a legeltetési időszak, minél rövidebb a betakarított takarmányokra hagyatkozó etetési idény, annál nagyobb a valószínűsége, hogy húsmarhatartásunk jövedelmező lesz.
Az ökológiai szemlélet érvényesülése nem képzelhető el a tartási rendszerhez illeszkedő, megfelelő fajta kiválasztása nélkül.
A legelő- és melléktermékbázison extrém tartási körülmények között csak olyan fajták nyújthatnak megfelelő teljesítményt, amelyek kitűnő alkalmazkodóképességűek, átlagos hozamú nyári legelőn elegendő tejet termelnek ahhoz, hogy az anyatehén testsúlyának 40 – 50 %-át kitevő átlagsúlyú borjút választhassunk el tőlük.
Hereford és angus tehenek különböző apai fajtákkal való keresztezésének összehasonlítása az ellés körülményeire
APAI FAJTA | SZÜLETÉSI SÚLY VÁLTOZÁS (kg) | NEHÉZ ELLÉSEK ARÁNYA (%) |
---|---|---|
Hereford és angus | - 2,2 | - 5,7 |
Simenthal | + 2,43 | + 6,3 |
Limousin | + 1,02 | + 0,8 |
Charolais | + 3,2 | + 9,8 |
(Forrás: Gregory, Cundiff és Koch, 1982)
Hazai trendek
Tehénállomány létszám
Angus záró tehénállomány létszám összesen (1996 - 2014) - táblázatAngus záró tehénállomány létszám összesen (1996 - 2014) - diagram
Reprodukciós mutatók
Angus reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - táblázatAngus reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Induló tehénlétszámra jutó borjúszaporulat átlagban (%) - diagramAngus reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Két ellés között eltelt napok száma átlagban (nap) - diagramAngus reprodukciós mutatók (1996 - 2014) - Elsőborjas tehenek kora elléskor átlagban (hó) - diagram
Termelési mutatók
Angus termelési mutatók (1996 - 2014) - táblázatAngus termelési mutatók - Növendék üszőborjak 205 életnapra korrigált átlagos választási súlya (1996 - 2014) - diagramAngus termelési mutatók - Növendék bikaborjak 205 életnapra korrigált átlagos választási súlya (1996 - 2014) - diagramAngus termelési mutatók - Növendék bika-, üszőborjak 205 életnapra korrig. átl. választási súlya (1996 - 2014) - diagram
Növendék tenyészbikák STV eredményei
Angus növendék tenyészbikák STV eredményei (1996 - 2014) - táblázatAngus növendék tenyészbikák STV eredményei - élősúlyok (1996 - 2014) - diagramAngus növendék tenyészbikák STV eredményei - (1996 - 2014) - diagramAngus növendék tenyészbikák STV eredményei - súlygyarapodás (1996 - 2014) - diagram
Származási lap kiállítás
Angus származási lap kiállítás (1992 - 2014) - táblázatAngus származási lap kiállítás (1992 - 2014) - diagram
Tisztavérű tenyésztés vagy árutermelés
Gyakori kérdés új tenyésztőknél, hogy milyen fajtát válasszanak, és fajtatiszta tenyésztést folytassanak vagy árutermelést. A fajtatiszta tenyésztés több időt vesz igénybe, megnövekedett adminisztrációt és magas kezdeti befektetést igényel a tenyészállatok megvásárlása kapcsán, ami magasabb kockázattal jár az árutermelő állományokkal szemben.
A döntést alapvetően a jövedelmezőség befolyásolja. A fajtatiszta húsmarháknál magasabb az egy tehénre jutó hozam, ami magasabb költségekkel, kockázattal és több odafigyeléssel jár együtt.
Az árutermelő állományoknál a szelekció gyorsabb a termelés növelése költséghatékonyabb.
Az árutermelés éves költségeit alapvetően meghatározza a választott borjú %-a, a választási súlya, a piaci ár és egy tehén éves tartási költsége.
ÉVES TARTÁSI KÖLTSÉG | = | VÁLASZTÁSI SÚLY | TEHÉN LÉTSZÁMRA JUTÓ VÁLASZTOTT BORJÚ | PIACI ÁR | |
---|---|---|---|---|---|
LEGELŐTERÜLET | KIEGÉSZÍTŐ ABRAK (VÁSÁROLT VAGY SAJÁT) | NÖVEKEDÉSI ÜTEM, SÚLYGYARAPODÁS | SZELEKCIÓ | SZEZONALITÁS | |
TAKARMÁNY | ÉRTÉKCSÖKKENTÉS | TEJTERMELÉS | TERMÉKENYÍTŐ BIKA SZAPORASÁGA | KERESLET | |
ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY | ÁLLOMÁNY VÁSÁRLÁS | KÖRNYEZET | ELLÉS TULAJDONSÁGOK (KÖNNYŰ ELLÉS) | MENEDZSMENT MARKETING | |
ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY |
A fenti tényezőknél - legfőképpen a választási súlyt és a %-ot - meghatározza a fajta kiválasztása.
A nagyobb testméret szaporasági tulajdonságok romlását okozza és a magasabb tejhozam, alacsonyabb újravemhesülési %-kal jár. A borjak növekedési potenciálja csak megfelelő tejtermelés mellett érhető el, amelyhez a takarmány mennyisége és megfelelő minősége elengedhetetlen.
Az alábbi megállapításokat célszerű figyelembe venni:
- gyorsabb növekedés = nagyobb születési súly
- nagyobb születési súly = növekvő ellési nehézségek
- magasabb tejhozam, nagyobb ráma = magasabb takarmányköltségek, romló szaporasági tulajdonságok
Ha egyedi piaci igényekhez speciális fajtát választunk, amely néhány tulajdonságra van súlyozva azzal a kockázattal is számoljunk, hogy a magasabb költségeket a piac a nem megfelelő minőség esetében alacsonyabb árral reagálja le.
Ha a keresztezés mellett döntünk, fontos a megfelelő anyai és terminál, befejező fajták választása, melyet alapjában véve a piac igényei alakítanak.
Bármelyik fajta tartási módja mellett is döntünk, a húsmarhatartás szeretete, a technológia betartása elengedhetetlen a megtérüléshez és a profit előállításhoz.